Haber

Neşeli Günler’in turşu tartışması araştırıldı: Yüzde 75 sirkeyi tercih ediyor

Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinden Neşeli Günler’de bahsi geçen ve hafızalarımıza kazınan unutulmaz “turşu limonla mı, sirkeyle mi yapılmalı” tartışması üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların büyük çoğunluğu yüzde 75,9’u turşuyu ‘sirkeli’ tercih ederken, yüzde 24,1’i turşunun limonla yapılması gerektiğini belirtti.

Yüzlerce yıldır Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu, sofraları renklendirmek için pek çok yemeğe ekleniyor. Sonbaharda yapılan turşular çoğu zaman kış mevsiminin vazgeçilmezi haline gelir. Areda Piar, Türk insanının turşu alışkanlıklarını araştırarak merak edilenlere ışık tuttu. Yeşilçam sinemalarında gündeme gelen ‘limon mu sirke mi’ sorusu neredeyse yanıt buldu.

Kış mevsimi yaklaşırken birçok evde turşu hazırlıkları başladı. İnsanlar genellikle yaz sonu ve sonbaharda, kış gelmeden turşu yapmaya başlarlar. Bu aylarda yapılan turşular kış aylarında sofralara gelir ve yemeklerin yanında oldukça lezzetli bir tamamlayıcı olarak tüketilir. Areda Piar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu alışkanlıkları üzerine araştırmalar yaptı. Araştırma turşu tüketicilerinin öne çıkan tercihlerini ortaya çıkardı.

“EN İYİ TURŞU SİRKE İLE YAPILIR”

Yeşilçam sinemalarında da gündemde olan en iyi turşu suyunun sirkeden mi yoksa limondan mı yapıldığı tartışmalarında Türk insanı tercihini yaptı. Büyük çoğunluk yüzde 75,9’luk oranla ‘sirke’ turşusunu tercih ediyor. Yüzde 24,1’i turşunun limonla yapılması gerektiğini söylüyor.

KIŞ HAZIRLIKLARININ İLK BAŞI TURŞU

Areda Piar’ın 1.100 kişiyle yaptığı araştırmaya göre tüketicilerin kışın tüketime yönelik hazırladıkları gıdaların başında yüzde 18,4 ile turşu geliyor. Diğer kışlık ürünler ise şöyle: Yüzde 11,6’sı domates, yüzde 10,9’u tarhana, yüzde 10,8’i reçel, yüzde 9,7’si biber menemen sosu, yüzde 8,3’ü biber salçası, yüzde 7,9’u domates suyu, yüzde 7,0’ı taze sebze, yüzde 6,3’ü kuru biber ve patlıcan, yüzde 4,7’si komposto. , kurutulmuş bamya yüzde 2,9, diğer seçenek ise yüzde 1,5.

Kavanoz mu, Derin Dondurucu mu?

Sonbahar hazırlıkları sırasında tüketicilerin yüzde 33’ünün kışlık mamasını kendi hazırladığı ortaya çıktı. Yüzde 28,4’ü organik ürün satıcılarından satın aldığını söyledi. Yüzde 24,8’i marketi tercih ederken, yüzde 13,8’i yemeğini tanıdığı birinden alıyor.

Peki kışlık yemeğini kendi yapanlar onu nasıl muhafaza ediyor? Tüketicilerin yüzde 50,7’si kışlık besinlerini kavanozlarda muhafaza ederken, yüzde 49,3’ü ise derin dondurucuda saklamayı tercih ediyor.

TURŞU DEĞİL, MONTAJLIDIR

Araştırmada ayrıca katılımcıların yarıdan fazlasının turşusunu kendi yaptığı öğrenildi. Yani “Turşularınızı nereden alıyorsunuz?” ‘Kendim yapıyorum’ sorusuna yüzde 65,1’i yanıt verdi. Turşu sevenlerin yüzde 13,2’si turşuyu turşu satıcısından, yüzde 11’i marketten, yüzde 5,7’si ise tanıdığı birinden almayı tercih ediyor. Yüzde 5’lik kesim ise turşu almadığını belirtti.

TÜRK HALKININ EN SEVDİĞİ TURŞU SALATALIK

Turşu severlerin en sevdiği turşu salatalık… Öyle ki ‘En sevdiğiniz turşu hangisi?’ Soruda yüzde 44,7 ile salatalık ilk sırada yer alıyor. Diğer favori turşular ise şöyle: Yüzde 24,8’i karışık, yüzde 10,6’sı lahana, yüzde 9,2’si biber, yüzde 4,2’si salatalık, yüzde 1,9’u yeşil fasulye, yüzde 1,2’si yeşil domates, yüzde 0,7’si havuç, yüzde 0,5’i patlıcan, yüzde 2,2’si diğer.

ŞALGAM YERİNE TURŞU SUYU TERCİH EDİLİYOR

Tüketicilerin yüzde 64,1’i turşu suyunu, yüzde 35,9’u ise şalgam suyunu tercih ediyor. Peki turşu suyunu baharatlı mı yoksa baharatsız mı seversiniz? Turşuyu sevenlerin yüzde 51,3’ü acısız tercih ederken, yüzde 48,7’si baharatlı tüketmeyi tercih ediyor. Turşuları nasıl tercih ettikleri sorulduğunda ise yüzde 49,8’i “sıcak değil”, yüzde 50,2’si “sıcak” yanıtını verdi.

KURU FASULYE TURŞU İLE BİRLİKTE TÜKETİLİR

Turşunun yanında en iyi ne gider? Türk halkının yarısından fazlası fasulyenin yanında turşunun da vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Yüzde 52,7’si fasulyeyi turşuyla birlikte tüketmeyi sevdiğini belirtirken, yüzde 10,6’sı nohut, yüzde 8,1’i balık, yüzde 7,7’si pirinç, yüzde 6,5’i tarhana çorbası, yüzde 2,9’u ise döner tüketiyor. Diğer tercihler ise yüzde 2,7 ile sarma, yüzde 2,7 ile diğer, yüzde 2,2 ile tavuk ve pilav, yüzde 1,7 ile kavrulmuş et, yüzde 1,2 ile makarna, yüzde 1 ile hamburger oldu.

YUMURTALAR DA TURŞULANABİLİR Mİ?

Bilindiği üzere Türk mutfağında turşunun farklı türleri bulunmaktadır. Bunu duyunca “Bunda da turşu var mı?” dedim. dedirtiyor seni. “Turşu yapıldığını duyunca sizi şaşırtan ürünler neler?” sorusuna yanıt olarak en çok ‘yumurta’dan bahsedildi. Yüzde 40,2’si yumurta, yüzde 13,4’ü balık, yüzde 11,2’si bamba, yüzde 9,3’ü mandalina, yüzde 7,1’i muz, yüzde 4,4’ü karpuz, yüzde 3,9’u erik, yüzde 2,9’u mantar, yüzde 2,9’u yüzde 2,7’si kiraz, yüzde 2,2’si avokado, yüzde 0,2’si üzüm, yüzde 2,5’i diğer .

KIŞIN İKİ GÜNDE BİR TURŞU TÜKETİYORUZ

Turşu severlerin kışın neredeyse iki günde bir turşu yedikleri öğrenildi. “Kışın turşuyu ne sıklıkla tüketirsiniz?” Soruya yüzde 35,1’i ‘gün aşırı’, yüzde 27,2’si ‘haftada bir’, yüzde 21,5’i ‘nadiren’, yüzde 12,8’i ‘her gün’ yediğini, yüzde 3,4’ü ise hiç tüketmediğini söyledi.

TURŞU DİYARI İÇ ANADOLU BÖLGESİ

“En iyi turşu hangi bölgede yapılır?” Soruyu yüzde 24,3 ile İç Anadolu Bölgesi kazandı. Bunu yüzde 21,8 ile Ege Bölgesi, yüzde 19,9 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 14,6 ile Marmara Bölgesi, yüzde 7,2 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 6,7 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 5,5 ile Doğu Anadolu Bölgesi takip etti.

AĞIZ SULANDIRICI TAT: SICAK BİBER TURŞUSU

Acı biber severlerin en çok tercih ettiği tür ise yüzde 41,9 ile biberiye turşusu (tombik) oldu. Yüzde 36,1’i süs biberi turşusu (ince) ve yüzde 22’si jalapeno biberi turşusu (yuvarlak dilimlenmiş) dedi.

TURŞU TÜKETME SEBEPİNİZ NEDİR?

Turşu tüketicilerine neden turşu tükettikleri de soruldu. Yüzde 62’si yemek kültürü, yüzde 21,9’u hastalıklardan korunma, yüzde 10,8’i ise metabolizmayı hızlandırma amaçlı olduğunu belirtti. Yüzde 5,3’ü ise diğer cevabını verdi.

TURŞU EN ÇOK KIŞ AYLARINDA TÜKETİLİR

Peki turşunun mevsimi var mı? Turşu tüketicileri en çok turşuyu hangi mevsimde tüketiyor? Bu soru da net bir cevap buldu. Tüketicilerin yüzde 62,3’ü kışın turşuyu tercih ediyor. Yüzde 33,8’i dört mevsim, yüzde 2,8’i yaz, yüzde 0,8’i sonbahar, yüzde 0,3’ü ilkbahar dedi.

Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 16-22 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan CAWI tekniği ve “Areda Survey’in Profil Tabanlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu