Haber

Kayseri’de ‘tarihi’ çalışma

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, açık hava müzesi olarak nitelendirdiği Kayseri antik kentinin tarihi eserlerini gün yüzüne çıkarmak için takviye çalışmalarını sürdürüyor. Büyükkılıç, başkanlığı döneminde verdiği takviyelerle toplam 3 bin 374 arkeolojik buluntuyu Kayseri halkına ve insanlığa kazandırdı.

Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdan tarıma, tanıtımdan turizme, sosyo-kültürel faaliyetlerden altyapı ve kalkınmaya kadar pek çok konuda projeler ortaya koyan ve destekleyen Önder Büyükkılıç liderliğinde kentin en büyük yönetici hizmet kuruluşu. Kayseri, yaptığı kazılar sayesinde adeta alt üst etmiş.

TALİMATLARIYLA KAZILARI DESTEKLEYEN BÜYÜKKILIÇ tarihe ışık tutuyor

Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kentin değerli tarihi hazinelerinin tespit edildiği birçok noktada kazıların desteklenmesi talimatını vererek tarihe ışık tuttu. Milyonlarca yıllık tarih öncesi-tarih öncesi, Erken Tunç Çağı-Asur, Doğu Roma Dönemi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi bölgelerde yapılan arkeolojik kazıların ortasında ‘kırık tuğlalar, seramik parçaları, boru parçaları, vazo parçaları, sikkeler, bilezik parçaları , kemik Düğmeler, pandantifler, sedef parçaları, yapay elmaslar, sırlı kandiller, yüzükler, freskler, mezar stelleri, keten keseler, şişe parçaları, boncuklar, amorf eserler ve fosil türleri olmak üzere toplam 3.374 tarihi buluntu ele geçirildi. 4 yıllık sürede bulundu. Kentin ortaya çıkarılmasında emeği geçen Büyükkılıç, böylelikle kentin tarihine sahip çıkmış.

KENTTE 10 NOKTADA DESTEKLİ KAZI ÇALIŞMASI

Kayseri’de yürütülen kazı çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi olarak destek veren Önder Büyükkılıç, antik kentin tarihi zenginliğini değerli kılarak kentin tarihini bilim dünyasına ve kente kazandırdı. Bu kapsamda kentte ‘Erkilet fosil kazısı, Melikgazi ilçesi Erenköy Mahallesi Kızılköşk arkeolojik kazı çalışması, Yeşilhisar ilçesi Başköy Mahallesi St. Georgios Kilisesi arkeolojik kazı çalışması, Kültepe Kaniş-Karum arkeolojik kazısı, Seyyid Burhaneddin Mezarlığı Selçuklu Mezarı kazısı, Şeker Kocasinan ilçesinde Mahallesi Keykuba Sarayı. kazı, İncesu ilçesi Örenşehir Mahallesi MS IV. 1. yüzyıla ait mozaikli yapıların kazısı, Melikgazi ilçesi Tavukçu Mahallesi 328 ada 1, 2, 3 ve 4 parsel Mimari Kazı, Melikgazi Mahallesi Tavukçu Mahallesi 328 ada 11 parsel Mimari Kazı ve Melikgazi Mahallesi Tavukçu Mahallesi 266 ada 42, 43, 44 , 45, 46, 47 ve 48 parsellerde ‘mimari kazı’ dahil olmak üzere toplam 10 noktada kazı çalışmaları yapılıyor.

KAZI ÇALIŞMALARININ 12 AYA ÇIKARILMASINA BÜYÜKKILIÇ’TAN KATKI

Yılın belirli dönemlerinde yürütülen kazı çalışmalarının takviyelerle 12 aya çıkarılmasına katkı sağlayan Önder Büyükkılıç, tarih kokan kadim Kayseri’nin zenginliklerinin gün yüzüne çıkarılmasına öncülük etti. Kazıların 12 aya çıkmasıyla birlikte bir açık hava müzesi olan Kayseri’nin yer altı tarih hazinesine her zaman değer verilmiş ve gizli tarih hızla insanlığa kazandırılmaya başlanmıştır.

kemah-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu