Depremde pert olan araçlar ne olacak? Zararlar karşılanacak mı?
Kahramanmaraş merkezli ardı ardına 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler 10 ilimizi etkiledi. Binlerce bina yıkılırken, can kaybı 35 bini, yaralı sayısı 100 bini geçti. Sarsıntı sadece can kaybını değil, aynı zamanda büyük bir ekonomik yıkımı da beraberinde getirdi. Depremde binlerce araç beton yığınlarının arasına sıkışarak kullanılamaz hale geldi.
Depremin ardından hayatlarını kurtaran depremzedeler birçok soruya yanıt aramaya başladı. Depremzedeler en çok konut ve araçlarına ne tür bir çalışma yapılacağını merak ediyor. 10 ilde yıkılan konutlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan, konutları bir yıl içinde yeniden yapma sözü verdi. Depremzedeler artık araçlarının akıbetini merak ediyor.
“DEPREM POLİTİKASI YAPILMAMALIYDI”
Depremde kullanılamaz hale gelen araçlar için sigorta ve kasko şirketleri vatandaşlara ödeme yapacak mı? Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, bahisle ilgili olarak ATV Haber’e açıklamalarda bulundu. Büyükçelebi “Sigorta şirketlerinin depremde zararı karşılayabilmesi için sigorta poliçesi olması gerekiyor”Ayrıca beyin sarsıntısı poliçesinin o sigortadan düzenlenmemiş olması gerektiğini belirtti.
Büyükçelebi “Kasko poliçesi varsa bizim sigortalımızda da pek çoğunda bulunan beyin sarsıntısı teminatı var. Olacağı tahmin ediliyor. Deprem garantisi var mı yok mu ona bakmak lazım. Yüzde 20 katılım var da yüzde 80 mi ödüyor? Yüzde 100 ödüyor mu? Trafik sigortası varsa tabii ki karşılayamayacaktır çünkü trafik sigortası karşı tarafa verilen zararlar için bir sorumluluk poliçesidir. Poliçe yaparken kadro garantisi vermek çok gerçekçi değil çünkü başımıza ne geleceğini bilemeyiz.”söz konusu.
YAPILMASI GEREKENLER ADIM ADIM
Ödeme için atılması gereken adımları anlatan Büyükçebi, öncelikle sigorta şirketlerine haber verilmesi gerektiğini, ardından ekspertiz işlemlerinin ardından kaydın açılacağını ve sigortalıya hızlı bir şekilde ödeme yapılacağını söyledi. Büyükçelebi, sarsıntı nedeniyle hurdaya dönen araçların gerçeğe uygun değerlerinin tam olarak ödendiğini belirterek, “Hasarlı ise tamiri yapılır. Kısmi hasar varsa tamiri varsa araçlar ilgili servislere çekilir ve tamir süreci başlar. Bir de arızalanmaması için ikame araç verme durumu vardır. vatandaşlarımızı tamir sırasında mağdur etmemek için.Onlar da çok rahat talep edebiliyorlar.Araç sahibi hayatını kaybetse bile.Ödemeler varislerine yapılıyor. Ayrıca mirasçılık belgesi yapıldıktan sonra sigorta şirketine başvurarak ilgili tazminatı talep edebilirler.”açıklama yaptı.
dumlupinarajans.com.tr