Sağlık

Tezgâh diyorlar! Güneş kremi karşıtı komplo teorileri sosyal medyanın gündeminde

Yaz aylarında hassas cilde sahip olan kişilerin imdadına şüphesiz güneş kremleri yetişir. Hami kremleri hepimizin özellikle deniz kenarında güneşlenirken çok sık kullandığı bir üründür. Ancak güneş kreminin boşa gittiğini iddia eden bazı komplo teorisyenleri var. Sıradan bilim, argümanlarını çürütmek için asla geç değildir. Detaylar içerikte!

Yazın güneşin zararlarından korunmanın en etkili yollarından biri güneş kremi kullanmaktır. Bununla birlikte, güneş kremi karşıtı komplo teorileri bunun tersini iddia ediyor.

Güneş kremlerinin sağlıksız olduğunu iddia eden yeni bir komplo teorisi sosyal medyanın gündeminde.

Güneş kremlerinin ilaç firmalarının yarattığı bir “tezgah” olduğunu savunanların başında “Tan Man” olarak bilinen bir sosyal medya fenomeni geliyor.

Tan Man, Instagram hesabından yaptığı paylaşımlarda güneş kremlerinin insan vücuduna ve çevreye çok zarar verdiğini iddia ediyor.

Tan Man, takipçilerine krem ​​kullanmadan “doğal olarak” güneşlenmelerini tavsiye ediyor.

İngiliz spor hocası James Middleton da Twitter paylaşımlarında güneş ışınlarının sağladığı D vitamininin ilaç şirketlerinin işine gelmeyen bağışıklık sistemini güçlendirdiğini iddia ediyor.

Ancak bu kafa karıştıran iddialar gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıl Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, D vitamininin bağışıklıkla ilgili hastalıkları asla önlemediği yönündeki yaygın inancın doğru olmadığına işaret ediyor.

Araştırmada, D vitamini takviyesi alan 1000 kişiden sadece 9,5’inde otoimmün hastalık riskinin azaldığı belirtiliyor.

İspanya’daki Pedro Jaén Group kliniğinden dermatolog Gonzalo Segurado, El Pais gazetesine “Güneş kremi kullanmadan sağlıklı bronzluk diye bir şey yoktur” dedi.

Komplo teorisyenleri arasında ultraviyole ışınları ile cilt kanseri arasında bir ilişki olmadığını savunanlar var.

ABD’li osteopati uzmanı Dr. Joseph Mercola, Twitter paylaşımında, güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları ile cilt kanseri arasındaki ilişkiyi bir söylenti olarak nitelendirdi. Mercola, Covid-19 aşısına karşı komplo teorilerini güçlendirmesiyle ünlü.

Mercola, “Yüksek D vitamini, otoimmün bir hastalık geliştirmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor. İlaç şirketlerini ve sağlık sektörünü iflas ettiriyor. Bir an için düşünün. Güneşin kötü olduğuna inanmanızı istiyorlar” dedi. dedi.

Cilt Kanseri Vakfı’nın internet sitesinde paylaşılan bilgilerde, her gün güneş kremi kullanmanın cilt kanseri riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığı belirtiliyor.

Güneş kremlerine karşı çıkan komplo teorilerinin aksine uzmanlar güneş ışınlarının zarar verici etkilerine karşı uyarılarda bulunarak koruyucu kremlerin kullanılmasını önermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu