Ekonomi

Salgın iznindeki hükümlülerin başvurusu için son gün 15 Ağustos

Tunç, çeşitli programlara katılmak üzere gittiği Elazığ’da valiliği ziyaret etti. Vali Ömer Toraman’dan çalışmalarla ilgili bilgi alan Tunç, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Covid-19 izinlerine ilişkin yasanın 2020 Nisan ayında çıktığını belirten Tunç, açık cezaevindeki hükümlülerin izne alındığını, bu iznin 3 yıl sürdüğünü, izinde geçirilen sürenin infaz olarak sayıldığını kaydetti.

Tunç, 31 Temmuz itibarıyla bu sürenin dolduğunu, süre dolmadan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni bir yasal düzenleme yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu yönetmeliğin içeriği şu şekildedir, kontrollü serbestlik tedbirinde 5 yıl veya daha az kalanlar cezaevine geri dönmeyecek, ancak kontrollü serbestlik tedbirinde 5 yıldan fazla kalanlar yani cezası fazla olanlar cezaevlerine iade edilecektir.Bu yönetmelikte kapalı cezaevlerinde bulunan mahpuslar da 3 yıl süreyle açık cezaevine gönderilecek, erken tahliye edilecek ve kontrollü serbestlik olarak açık cezaevinden salıverileceklerdir. Kontrollü özgürlüğe 3 yıl erken.

Son tarih yaklaşıyor

Başvuru için 2 haftalık süre bulunmaktadır. 15 Ağustos akşamına kadar dönecek olanların başvuru yapması gerekmektedir. Geri dönecek 21 bine yakın hükümlü var. Süre içinde 21 bin tutuklunun başvurması gerekiyor. Bu süre 15 Ağustos’ta doluyor. 15 Ağustos’a kadar başvurmayan hükümlüler haklarını kaybederek doğrudan kapalı cezaevine gidecek. Başvurmaları halinde açık cezaevinde tutulmaya devam edecekler.”

131 kort deprem bölgesinde

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden Elazığ’ın da etkilendiğini hatırlatan Tunç, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

Tunç, depremin hemen ardından Adalet Bakanlığı tarafından kriz merkezi kurulduğunu, 984 uzman, 518 tıp uzmanı, bin hakim ve savcı ile birlikte 7 bin 500 çalışanın sevk edildiğini bildirdi.

Depremlerde 231 adliye çalışanının hayatını kaybettiğini belirten Tunç, deprem bölgesinde tespit ve diğer dava ihtiyacını karşılamak için 131 yeni adliye kurulduğunu kaydetti. Bakan Tunç, “Şu anda ihtiyaç halinde 189 yeni mahkemenin kurulması için hazırlık sürecimiz devam ediyor.” bilgisini paylaştı.

Tunç, orta ve hafif hasarlı adliye ve cezaevlerinin onarılarak kesintisiz hizmet verildiğini, ağır hasarlı 15 adliyenin yerine yenilerinin yapılması için süreçlerin sürdüğünü söyledi.

12 bin kişi başka şehirlere nakledildi

Tunç, ağır hasarlı 11 cezaevindeki 12 bin tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledildiğini hatırlattı.

2020 yılında Elazığ’da 37 kişinin hayatını kaybettiği deprem olduğunu hatırlatan Tunç, bu depremlerin ardından kentte 25 bin konutun yapılarak ihtiyaç sahiplerine teslim edildiğini bildirdi.

Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı’nın Elazığ’a son 21 yılda 3.5 milyar liralık yatırım yaptığını belirterek, kentte 2010 yılında yapımı tamamlanan adliye binasının depremden zarar görmediğini söyledi.

Sivrice Bayan ile merkezde bulunan açık cezaevleri, R Tipi ve T Tipi kapalı cezaevleri ile Elazığ’da 2016 yılından sonra yapılan 1 ve 2 numaralı yüksek güvenlikli cezaevlerinin depremde hasar görmediğini belirten Tunç, depremde ağır hasar gördüğünü söyledi. Çocuk Eğitim Evi depremde yine hasar gördü. Projenin ihalesinin yapıldığını vurguladı. Yılmaz Tunç, depremin ardından kentte iki yeni adliyenin kurulduğunu anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu