Ekonomi

Küresel piyasalar güçlü ABD verileriyle dalgalanıyor

Pazartesi günü ABD’de açıklanan güçlü hizmet verilerinin ardından Fed’in faiz artırım politikasına kısa sürede son vermeyeceği beklentisi güçlenirken, faizlerin tepe noktası beklentileri de yukarı yönlü güncellendi.

Sonuç olarak, Wall Street endeksleri neredeyse bir ayın en sert günlük düşüşünü yaşadı. S&P 500 yüzde 1,79, Nasdaq 100 yüzde 1,73 kapattı. Bloomberg Dolar Endeksi, dört günlük üst üste dört kaybının ardından dün yüzde 0.8 yükseldi.

Doların gücü emtiaya satış olarak yansıdı. Pazartesi günü yüzde 3’ten fazla düşen petrol fiyatları bu sabah yüzde 0,4’e yakın yükseliyor. ABD 2 yıllık tahvil getirisi dün Fed beklentileriyle 12 baz puan yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi 9 baz puan yükseldi.

10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş yeni süreç gününde de devam etti. ABD vadeli endeksleri yeni güne sınırlı bir toparlanma ile başladı.

Asya borsaları ise karışık bir görünüm sergiledi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın gevşek para politikasının devam edeceğine dair açıklamasını tekrarlamasının ardından yen günlük kazançlarını sildi.

Dolar/offshore yuan, Çin’in Covid 19 önlemlerini gevşetmeye devam etmesiyle 7 seviyesinin altında kaldı. Avustralya Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,10’a yükseltti.

ABD’den güçlü veri

Hafta başında ABD’de açıklanan veriler ülke ekonomisinin canlı ve beklenenden güçlü olduğunu ortaya koyarken, yatırımcılar Fed’in faiz artırımına gideceği son seviyeye ilişkin beklentilerini artırdı.

Kasım ayı S&P Global hizmetler PMI endeksi 46,2, bileşik PMI endeksi ise 46,4 ile hem beklentilerin hem de bir önceki aya ait bilgilerin üzerinde açıklandı.

Yurt içinde Ekim ayı katı mal siparişleri verileri tahminlerin üzerinde yüzde 1,1 artarken, Kasım ayı ISM hizmet endeksi 56,5 seviyesinde açıklandı. Ekim ayında 54,4 olan ISM hizmet endeksinin Kasım ayında 53,5’e gerilemesi bekleniyordu.

Cuma günü açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verilerinin ardından gelen bu bilgi, Fed’in faiz artırımlarının ekonomiyi enflasyonu aşağı çekecek kadar yavaşlatmadığını, faizlerin daha uzun süre yüksek kalması gerekebileceğini veya daha da artabileceğini ortaya koydu. kesinlikle daha yüksek bir seviyeye indirilmelidir. Bu bilgi, son dönemde piyasalarda güçlenen ‘daha güvercin Fed’ beklentisini bir miktar zayıflattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu